• Verloskundige Den Haag

Roken/drugs

De schadelijke stoffen in sigaretten zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en het kind krijgt daardoor een ernstig tekort aan zuurstof. Dit leidt ertoe dat het kindje niet goed groeit, en vergroot de kans op vroeggeboorte en sterfte van het kindje in de buik. Kindjes van rokende moeders zijn kwetsbaarder en hebben vaker luchtwegproblemen. Ook de kans op wiegendood neemt toe als er in de buurt van de baby wordt gerookt. Het enige goede advies is dus: STOP met roken. Hulp nodig bij het stoppen? Ga dan naar je huisarts of vraag ons om advies. Meer informatie vind je op rokeninfo.nl of bekijk de brochure folder ‘Roken en alcohol in de zwangerschap‘ .

Drugsgebruik tijdens de zwangerschap vergroot de kans op problemen tijdens de zwangerschap of geboorte. Ook kan het de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren.

Als je in het jaar voor de zwangerschap of tijdens je zwangerschap drugs gebruikt hebt, doe je er goed aan om dit te vertellen aan je verloskundige. Dit is belangrijk bij de begeleiding van de zwangerschap. De baby kan nog steeds gezond zijn, maar het risico op afwijkingen is wel groter geworden. Het risico neemt toe naarmate meer en vaker gebruikt wordt. Als het je niet lukt om met drugsgebruik te stoppen, overleg dan met je huisarts.

Kijk op www.drugsinfo.nl voor meer informatie.