• Verloskundige Den Haag

Welke zaken dienen geregeld te worden als je zwanger bent?

  • Erkenning en ouderlijk gezag

Een man die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind, is automatisch (wettelijk) de vader. In andere gevallen kan hij het kind erkennen. Door de erkenning is de vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor moet hij eerst het ouderlijk gezag aanvragen.

  • Inschrijven ziekenhuis

Wanneer je er voor kiest om in een ziekenhuis te bevallen is het verstandig  je hier in te schrijven. Zorg dat je in het ziekenhuis bekend bent zodat je een patiëntnummer hebt.

Voor een bevalling in  het HAGA ziekenhuis aan de Leyweg schrijf je je in bij het Geboortehotel.

  • Kraamzorg

Schrijf je tijdens de zwangerschap op tijd in bij een kraamzorgbureau. Wanneer je bent bevallen komt er een kraamverzorgster bij je thuis om te helpen met de verzorging van de baby en voor medische controles van jou en je baby. Je kunt tijdens je kraambed ook een paar nachten in het Geboortehotel verblijven.

Voorbeelden van kraamzorgbureaus:

Kraamzorg Babylief

  • Zwangerschapsverlof

Regel op tijd met je werkgever je verlof. Wettelijk heb je recht op 16 weken verlof. Je kunt deze in laten gaan in de 34-36e week van de zwangerschap. Je werkgever heeft hier een zwangerschapsverklaring voor nodig. Deze kun je tijdens je afspraak aan ons vragen (op z’n vroegst na de termijnecho).

  • Kraampakket

Bij je verzekering kun je een kraampakket aanvragen. Hierin zitten allerlei spullen die van pas komen als je thuis bevalt of als je thuiskomt wanneer je net bent bevallen. Wanneer je verzekering dit niet vergoedt, kun je een kraampakket ook zelf aanschaffen bij de thuiszorgwinkel of drogist. Wanneer je er voor kiest om zelf een pakket samen te stellen koop dan het volgende:

> Onderleggers/celstof matten

> Kraamverband

> Steriele gaasjes (10×10 cm)

> Thermometer (2 stuks, voor moeder en kind een aparte)

> Schoonmaakalcohol en desinfecterende handzeep