Bevallen

Het moment is aangebroken dat je gaat bevallen. Spannend, maar ook heel leuk. De bevalling mag beginnen in de periode tussen de 37 en 42 weken. Indien je zwangerschap goed verloopt en er geen medische noodzaak bestaat om in het ziekenhuis te moeten bevallen, dan kan je zelf beslissen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Kies voor die plek waar jij en je partner je het prettigst voelen. Deze beslissing staat niet vast, je kunt er altijd op terugkomen. Maar je moet je wel inschrijven als je in het ziekenhuis wilt bevallen.

Voor het HagaJulianaGeboorteCentrum schrijf je je in bij het Geboortehotel Haga www.geboortehotel.com

Voorbereiden

Een goede voorbereiding op je bevalling is heel belangrijk. Dit neemt een hoop onzekerheid en angst weg en hierdoor kun je je tijdens de bevalling beter ontspannen. En ontspanning zorgt ervoor dat je minder last van de pijn hebt en je weeën beter doorzetten, waardoor je bevalling vlotter verloopt.

Wat kun je doen?

  • Zoek betrouwbare informatie over bevallen
  • Stel vragen aan je verloskundige
  • Het ziekenhuis of het geboortecentrum waar je wilt bevallen, geeft vaak voorlichtingsavonden, deze kun je gratis bezoeken
  • Volg een zwangerschapscursus, bijvoorbeeld via Centrum voor jeugd en gezin
  • Bespreek hoe en waar je wilt bevallen in een bevalplan.

Rust goed uit

Als je goed uitgerust bent, kun je beter tegen pijn. Dus rust in de laatste weken van je zwangerschap zo goed mogelijk uit.

Geef aan wat je wilt

Weet je wat je wilt doen om met de pijn om te gaan? Geef je voorkeuren aan in een bevalplan. Zie je op tegen de bevalling of heb je vragen? Bespreek dit met ons.

Regel dat er iemand bij je is om je te steunen

Door goede continue ondersteuning tijdens de bevalling blijkt dat vrouwen minder pijn ervaren. Hierdoor hebben ze minder vaak behoefte aan pijnbestrijding met medicijnen. Dit kan je partner zijn maar ook je moeder, vriendin of zus. En natuurlijk je eigen verloskundige.