• Verloskundige Den Haag

Kraambed

Controles

In het kraambed komen wij nog een aantal keer langs om de kraambedcontroles te verrichten en je bevalling met je door te spreken. Natuurlijk kun je dan al je vragen stellen. Ook zullen we helpen eventuele (borst)voedingsproblemen op te lossen. Op de 4e dag (of soms 5e dag) na de geboorte krijgt je kindje van ons de hielprik. Door middel van een prik in de onderkant of zijkant van de hiel worden er enkele bloeddruppels verzameld op speciaal daarvoor bestemd vloeipapier. Dit bloed wordt dan getest op ziekten die behandeld kunnen worden als ze vroegtijdig zijn opgespoord. Het gaat hierbij om zeldzame aandoeningen, maar snelle opsporing is van groot belang om schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van pasgeborenen te voorkomen of te beperken. Meer informatie over o.a. de hielprik vind je op: www.rivm.nl of onder “informatie”.

Aangifte doen

De baby moet binnen 3 werkdagen na geboorte worden aangegeven. Dit gebeurt op het gemeentehuis of stadsdeelkantoor van de plaats waar het kind geboren is. Je moet hierbij een legitimatie bewijs meenemen, het bewijs van geboorte (dat krijg je van ons of van het ziekenhuis) en jullie trouwboekje of het bewijs van erkenning. Tot 11 uur ‘s ochtends kun je zonder afspraak terecht. Na 11 uur kun je alleen op afspraak aangifte doen. Een afspraak kun je online maken, klik hier voor den Haag.

Consultatiebureau

De gemeente geeft na de aangifte de geboorte van jullie kind door aan het consultatiebureau. Het consultatiebureau neemt  de zorg van je kindje van ons over. Zij sturen je na een week een brief wanneer je voor de gehoortest verwacht wordt en een afspraak wanneer ze op huisbezoek komen.Het consultatiebureau houdt de groei en ontwikkeling van het kind in de gaten, zij geven het kind vaccinaties tegen kinderziektes en daarnaast kunnen ouders hier terecht met allerlei vragen over gezondheid, opvoeding etc. Den haag telt 10 consultatiebureaus, welke onderdeel zijn van Jong Florence Centrum voor Jeugd en Gezin, klik hier voor alle bureaus en de site van Jong Florence.

Nacontrole

6 Weken na je bevalling zien we je graag nog een keer terug voor de nacontrole. Deze controle is niet verplicht. De nacontrole is bedoeld om te kijken of je hersteld bent van de bevalling en mogelijk wil je nog vragen stellen over de zwangerschap, de bevalling, het kraambed, bloedverlies, hechtingen,etc. En we vinden het natuurlijk leuk om jou en je kindje na 6 weken nog eens terug te zien. Je mag ons bellen voor een afspraak tijdens de tijden van het spreekuur.