Kraambed

Controles

Na de bevalling begint de kraamperiode. Tijdens de kraamperiode komt gedurende ongeveer 8 dagen een kraamverzorgster die jullie gaat begeleiden in de zorg voor jullie kindje. Zij doet de medische controles bij moeder en kind. In het kraambed komen wij nog een aantal keer langs om te kijken hoe het met jullie gaat en je bevalling met je door te spreken. Natuurlijk kun je dan al je vragen stellen. Op de 4e dag (of soms 5e dag) na de geboorte krijgt je kindje van ons de hielprik. Door middel van een prik in de onderkant of zijkant van de hiel worden er enkele bloeddruppels afgenomen. Dit bloed wordt dan getest op ziekten die behandeld kunnen worden als ze vroegtijdig zijn opgespoord. Het gaat hierbij om zeldzame aandoeningen, maar snelle opsporing is van groot belang om schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van pasgeborenen te voorkomen of te beperken. Meer informatie over o.a. de hielprik vind je op: www.rivm.nl of onder de folders.

Aangifte doen

De baby moet binnen 3 werkdagen na geboorte worden aangegeven. Dit gebeurt op het gemeentehuis of stadsdeelkantoor van de plaats waar het kind geboren is. Hiervoor dien je een afspraak te maken. Je moet hierbij een legitimatiebewijs meenemen, het bewijs van geboorte (dat krijg je van ons of van het ziekenhuis) en jullie trouwboekje of het bewijs van erkenning. Een afspraak kun je online maken, klik hier voor Den Haag.

Consultatiebureau

De gemeente geeft na de aangifte de geboorte van jullie kindje door aan het CJG, Centrum voor Jeugd en Gezin ( voorheen consultatiebureau). Het CJG neemt  de controles van je kindje van ons over na de kraamperiode. Zij sturen je na een week een brief wanneer je voor de gehoortest verwacht wordt en een afspraak wanneer ze op huisbezoek komen. Het CJG houdt de groei en ontwikkeling van je kindje in de gaten, zij geven je kindje de vaccinaties tegen kinderziektes. Daarnaast kunnen ouders hier terecht met allerlei vragen over gezondheid, opvoeding etc. Den Haag telt 10 consultatiebureaus. Klik hier voor alle bureaus en de site van het CJG.

Nacontrole

6 weken na je bevalling zien we je graag nog een keer terug voor de nacontrole. Deze controle is niet verplicht. De nacontrole is bedoeld om te kijken of je hersteld bent van de bevalling en mogelijk wil je nog vragen stellen over de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Het is niet medisch noodzakelijk maar vaak is het prettig om de zorg af te sluiten en eventuele bijzonderheden of vragen te bespreken. Veel vrouwen vinden het dan prettig om af te spreken bij de verloskundige die de bevalling heeft begeleid. En we vinden het natuurlijk leuk om jou en je kindje na 6 weken nog eens terug te zien. Je mag ons bellen voor een afspraak als je voor nacontrole wil komen.