• Verloskundige Den Haag

Vervolgcontroles en onderzoeken

Tijdens alle controles in je zwangerschap meten we je bloeddruk, wegen we je, bepalen we de groei van de baarmoeder (en zo dus de groei van de baby) en luisteren we naar het hartje. Vanaf ongeveer 28 weken kunnen we de ligging van het kindje bepalen. Dit is voor jou heel leuk om te weten, maar pas vanaf 36 weken wordt de ligging pas echt van belang en willen we dat een baby met het hoofdje naar beneden ligt.
De laatste maand van de zwangerschap voelen we of het hoofdje in het bekken is ingedaald.

Bij alle controles heb je natuurlijk de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Ook zullen wij een aantal belangrijke zaken met je bespreken. Zoals het regelen van kraamzorg, inschrijven ziekenhuis, voorbereiding op de bevalling, welke voeding je wilt gaan geven en wanneer je ons moet bellen.

Er zullen standaard nog drie bloedafnames volgen: 1 x voor een suikertest en 2x voor ijzergehalte-bepalingen. Is er uit het eerste bloedonderzoek gebleken dat je een zogenaamde “rhesus negatieve” bloedgroep hebt, wordt hiervoor ook nog 1 keer extra bloed afgenomen. Bij het tabblad “informatiefolders” kan je hier meer over lezen.

Er volgen ook nog twee echo’s: bij 20 weken de zogenaamde “screeningsecho”. Dit is een zeer uitgebreide echo waarbij de ontwikkeling van de belangrijke organen en structuren (denk aan ruggewervels, schedel, organen) beoordeeld wordt. Je vindt bij de informatiefolders hier meer informatie over. Je krijgt hier ook een folder over bij de eerste afspraak. Bij 30 weken wordt de groei nogmaals gecontroleerd. Wij vinden het belangrijk te benadrukken dat deze twee echo’s ten eerste niet verplicht zijn, en ten tweede medische echo’s zijn. Hoe spannend en leuk het ook is om het kindje te kunnen en mogen bekijken, er kan iets op de echo gezien worden waar verder onderzoek voor nodig is. De echopraktijk verzoekt dan ook alleen met je partner te komen. Zij bieden tegenwoordig daarom ook “eigen-wens-echo’s” aan. Hierbij mag je meer mensen meenemen en wordt het kindje mooi in beeld gebracht. Realiseer je ook dat echo’s geen garantie geven: kleine of zeldzame afwijkingen worden soms niet gezien. Ook kan de groei kan in de laatste drie maanden niet exact nauwkeurig gemeten worden.