• Verloskundige Den Haag

Eerste controle

De eerste controle doen wij zo snel mogelijk na je inschrijving bij ons. Deze afspraak duurt ongeveer 45 minuten. Wij zullen veel vragen stellen over met name jouw gezondheid, maar ook die van je partner en familieleden. We vragen naar eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen en we willen  graag een indruk krijgen van je leefomstandigheden. Om jezelf alvast voor te bereiden op deze vragen kun je gebruik maken van de zwangerwijzer. Als je deze doorloopt, krijg je direct op jouw gezondheid en situatie gerichte informatie en adviezen. Als je medicijnen gebruikt(e), of onder behandeling van een arts of specialist bent/was, neem dan zo veel mogelijk informatie voor ons mee.

Aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie bepalen we hoever je ongeveer zwanger bent. Tegenwoordig krijg je standaard een termijnecho. Deze wordt gedaan bij ongeveer 10 weken zwangerschap en bepaalt wanneer je  bent uitgerekend. Je moet dus even geduld hebben voor de eerste “bewijzen” van je zwangerschap. Doen we echter de echo te vroeg, kan het vruchtje nog niet goed in beeld gebracht worden en kan de termijn ook niet goed bepaald worden.
Die “uitgerekende datum”, is het moment dat je 40 weken zwanger bent. Je kunt echter vroeger (vanaf 37 weken), maar ook later (tot 42 weken) bevallen! Die termijnecho doen wij niet zelf. Je krijgt van ons een verwijzing mee voor een echo bij het Haagse Hof.

Vervolgens meten we je bloeddruk en je gewicht. Ook doen we een uitwendig onderzoek om de grootte van de baarmoeder na te gaan en zo mogelijk naar de hartslag van het kindje te luisteren. Meestal is de eerste controle nog te vroeg om het hartje van je kindje te kunnen horen. Dit kan uitwendig pas na 12 weken. Je komt dan  na een aantal weken terug om te het hartje te luisteren.

Ook krijg je van ons een formulier mee om bloed te laten afnemen. Hiervoor mag je naar elk willekeurig ziekenhuis of een prikpost bij bijvoorbeeld je huisarts.

Die eerste controle zullen wij je ook informeren over de mogelijkheid van zogenaamde “prenatale screening”. Dit zijn vrijwillige onderzoeken die meer  kunnen vertellen over de gezondheid van het kindje. Sinds april 2017 is de NIPT beschikbaar.

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kind mogelijk down-, edwards– of patausyndroom heeft.
De NIPT wordt in Nederland alleen aangeboden in het kader van twee wetenschappelijke studies:

  • TRIDENT-1 (voor hoog-risico zwangeren)
  • TRIDENT-2 (voor alle zwangeren).

Je kan dus alleen NIPT krijgen als je ook deelneemt aan één van beide studies.

Op deze website vind je informatie over wat deelname aan de TRIDENT studies betekent.

Samenwerking HAGA ziekenhuis

In samenwerking met het HAGA ziekenhuis (het HAGA Juliana geboortecentrum) vinden er ook intake gesprekken plaats in het ziekenhuis. Hierbij is zowel de gynaecoloog als de verloskundige aanwezig. De verloskundige in Den Haag bespreken dan gezamenlijk welke zorg voor jou het beste is. Zo kan het zijn dat je de rest van de zwangerschap bij ons of de gynaecoloog onder controle bent of dat we gezamenlijk de zorg dragen.