Eerste controle

Als je je bij onze verloskundigenpraktijk inschrijft, plannen we zo snel mogelijk een afspraak voor de eerste controle van je zwangerschap (intake). Deze afspraak duurt ongeveer 45 minuten. Wij zullen veel vragen stellen over met name jouw gezondheid, maar ook die van je partner en familieleden. We vragen naar eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen en we willen  graag een indruk krijgen van je leefomstandigheden. Om jezelf alvast voor te bereiden op deze vragen kun je gebruik maken van de zwangerwijzer. Als je deze doorloopt, krijg je direct op jouw gezondheid en situatie gerichte informatie en adviezen. Als je medicijnen gebruikt(e), of onder behandeling van een arts of specialist bent/was, neem dan zo veel mogelijk informatie voor ons mee.

Aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie bepalen we hoe lang je ongeveer zwanger bent. Bij ongeveer 10 weken zwangerschap wordt er een termijnecho gemaakt, hierbij wordt bepaald wanneer je  bent uitgerekend. Als we de echo te vroeg doen kan het vruchtje nog niet goed in beeld gebracht worden en kan de termijn ook niet goed bepaald worden.
Die “uitgerekende datum”, is het moment dat je 40 weken zwanger bent. Je kunt echter eerder (vanaf 37 weken), maar ook later (tot 42 weken) bevallen!

Vervolgens meten we je bloeddruk en je gewicht. Ook doen we een uitwendig onderzoek om de grootte van de baarmoeder te bepalen en indien mogelijk naar de hartslag van het kindje te luisteren. Dit kan uitwendig pas na 12 weken.

Ook krijg je een verwijzing mee om bloed te prikken. Wil je meer lezen over dit onderzoek, kijk dan hier

Die eerste controle zullen wij je ook informeren over de mogelijkheden van zogenaamde “prenatale screening”. Dit zijn onderzoeken die meer  kunnen vertellen over de gezondheid van je kindje. Zie voor meer informatie www.pns.nl