Kinderwens

Wil je zwanger worden? De kans op een zwangerschap kun je vergroten door een goede leefstijl te volgen. Het volgen van een goede leefstijl betekent ook een goede start van de zwangerschap wanneer je eenmaal zwanger bent.

Een aantal tips vanuit Otis Verloskundigenpraktijk:

Gewicht

Je gewicht heeft een grote invloed op je vruchtbaarheid. Bij mannen kan dit bijvoorbeeld lijden tot erectiestoornissen en bij vrouwen kan de eisprong uitblijven wanneer je onder- of overgewicht hebt. Bij het voedingscentrum  kun je berekenen of je een gezond gewicht hebt aan de hand van je BMI.

Voeding

Eet gezond en gevarieerd, de schijf van vijf (van het voedingscentrum) is hier een goede leidraad voor. Wanneer je volgens de schijf van vijf eet krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Controleer ook altijd de houdbaarheid van het product. Deze tabel geeft aan welke voedingsproducten je beter kunt laten staan.

Download hier het bestand.

Alcohol

Alcohol maakt minder vruchtbaar. Dit geldt voor mannen en vrouwen. Een vrouw die regelmatig drinkt heeft minder kans om zwanger te worden dan een vrouw die niet drinkt. Als de aanstaande vader alcohol drinkt, kan dit invloed hebben op de zaadkwaliteit.

Als je zwanger wilt worden, is het dus beter als jij en je partner allebei niet drinken.

Roken

Vrouwen die niet roken en gezond zijn, worden meestal binnen een jaar zwanger. Bij vrouwen die roken duurt het vaak langer om zwanger te raken. Zij zijn minder vruchtbaar. Behandelingen om zwanger te worden (bijvoorbeeld IVF: In Vitro Fertilisatie) hebben minder succes bij vrouwen die roken.

Rokende mannen hebben minder zaadcellen en ze zijn minder beweeglijk dan die van een niet rokende man. Die beweeglijkheid is nodig om de eicel te bereiken.

Een rokende man heeft meer kans op impotentie dan een niet roker. Dit komt omdat nicotine de bloedvaten in de penis vernauwt waardoor er erectiestoornissen kunnen ontstaan.

Foliumzuur

De vitamine foliumzuur hoort ook bij een goed begin van de zwangerschap. Foliumzuur verkleint namelijk de kans dat het kind wordt geboren met een open ruggetje, hazenlip of een open gehemelte. Tijdens de eerste weken van de zwangerschap heeft je lichaam meer foliumzuur nodig voor de aanleg van het centrale zenuwstelsel. Hieruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. Slik daarom vanaf de kinderwens tot aan 10 weken van de zwangerschap 400 microgram foliumzuur.