• Verloskundige Den Haag

Belangrijke zaken om te regelen tijdens je zwangerschap

Erkenning van het kind

Als jullie niet getrouwd zijn en wel willen dat het kindje straks de achternaam van de vader gaat krijgen, moeten jullie de zogenaamde erkenning regelen. Hiervoor ga je samen naar het stadsdeelkantoor. Bij de erkenning    geeft moeder toestemming dat het kindje de achternaam van vader krijgt. Na de geboorte neemt vader deze erkenning mee bij de aangifte. Is dit niet voor de geboorte geregeld, krijgt het kindje automatisch de naam van   moeder. Alleen als moeder zelf bij de aangifte is, kan alsnog de achternaam van vader gegeven worden. Deze erkenning geeft de vader geen enkele recht of plicht. Voor juridische rechten, moet ook de voogdij geregeld worden. Bij de aangifte kan je op het stadsdeelkantoor direct vragen naar een aanvraagformulier.

Kraamzorg

Kraamzorg is  noodzakelijk en bij een thuisbevalling is het zelfs verplicht een kraamverzorgster erbij te hebben.  De kraamverzorgster is op de momenten dat wij er niet zijn, ons “oog”. Zij controleert moeder en kind medisch, maar heeft ook oog voor de sociale en emotionele aspecten. Een kindje krijgen, of het nu het eerste is, of als er al meerdere kinderen zijn: er is een grote verandering in het leven van nieuwe ouders en in al draaiende gezinnen. De kraamverzorgster zorgt ook voor een goede overdracht aan het consultatiebureau, welke de zorg voor het kindje na 2 weken overneemt. Kraamzorg is minimaal 24 uur in het gezin, en de zorg kan uitgebreid worden tot maximaal 80 uur. Deze uren worden verdeeld over maximaal 10 dagen. De kraamperiode gaat in vanaf de geboortedag en loopt tot en met de 8e levensdag. Geboren op dinsdag is dus zorg tot en met de dinsdag daarop. Alleen met een herindicatie van een verloskundige kan er op de 9e en 10e dag ook nog zorg verleend worden. Wij werken veel samen met kraamzorg Careyn. Via de website kan je je bij hun inschrijven.

Inschrijven in een ziekenhuis

Indien je er voor kiest om poliklinisch te bevallen, is het nodig om je in te schrijven in het ziekenhuis, oftewel stickers laten maken van het betreffende ziekenhuis. Wij werken veel samen met het Rode Kruis Ziekenhuis waar ook het Geboortehotel is gevestigd. De bevalling wordt (naast onze begeleiding, de verloskundige) ook door kraamverzorgsters van het Geboortehotel begeleid. Daarom is inschrijving voor de bevalling van belang op www.geboortehotel.com. Je kan er ook voor kiezen om na de bevalling(met je hele gezin of alleen met je partner) een nacht of een paar dagen te blijven logeren als je dat zou willen. Wij raden je aan om eens te gaan kijken of een informatieavond in het Rode Kruis Ziekenhuis te bezoeken.  Online inschrijven heeft de voorkeur bij het geboortehotel maar het kan ook met het inschrijfformulier, te verkrijgen bij ons op de praktijk. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in de Geboortekliniek in het Medisch Centrum Haaglanden (Westeinde ziekenhuis) te bevallen. Dan moet je je inschrijven bij de Geboortekliniek Den Haag. www.geboortekliniekdenhaag.nl

Kraampakket

Een kraampakket krijg je via je zorgverzekering ( meestal alleen als je aanvullend verzekerd bent). Neem daarvoor contact op met je zorgverzekeraar. Het kraampakket is noodzakelijk in geval van een thuisbevalling omdat het allerlei praktische artikelen bevat die je rond de bevalling nodig hebt. Ook als je voor een ziekenhuisbevalling kiest, is het toch handig om dit pakket in huis te hebben. Je kunt een kraampakket ook zelf aanschaffen bij de thuiszorgwinkel of een drogist.

Zwangerschapsverlof

Elke vrouw heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Dit verlof gaat 4 of 6 weken in voor de uitgerekende datum, en loop tot en met 10 of 12 weken na de bevalling. Als je eerder bevalt krijg je altijd  16 weken. Als je later dan de uitgerekende datum bevalt ( over tijd), dan krijg je die extra dagen erbij. Het is van belang om je verlof met je werkgever te regelen. Je kunt bij ons om een zwangerschapsverklaring vragen.