Belangrijke zaken om te regelen tijdens je zwangerschap

Erkenning van het kind

Als jullie niet getrouwd zijn en wel willen dat het kindje straks de achternaam van de vader gaat krijgen, moeten jullie de zogenaamde erkenning regelen. Hiervoor ga je samen naar het stadsdeelkantoor. Bij de erkenning  geeft de moeder toestemming dat het kindje de achternaam van vader krijgt. Na de geboorte neemt vader deze erkenning mee bij de aangifte. Als dit niet voor de geboorte geregeld is dan krijgt het kindje automatisch de achternaam van de moeder. Alleen als de moeder zelf bij de aangifte is, kan alsnog de achternaam van vader gegeven worden. Deze erkenning geeft de vader geen enkele recht of plicht. Om de juridische rechten voor de vader te verkrijgen, moet ook de voogdij geregeld worden. Bij de aangifte kan je op het stadsdeelkantoor direct vragen naar een aanvraagformulier.

Kraamzorg

Tijdens de kraamtijd geeft de kraamverzorgende jullie alle zorg en ondersteuning die jullie nodig hebben. De kraamverzorgende en je verloskundige hebben regelmatig overleg. De kraamverzorgende heeft als doel dat jij en je partner na de kraamtijd vol zelfvertrouwen de zorg voor jullie kindje kunnen oppakken.

De kraamverzorgende:

  • zorgt voor moeder en baby
  • ondersteunt het gezin en de huishouding
  • geeft voorlichting en advies
  • begeleidt en ondersteunt je bij het geven van (borst)voeding
  • leert jou en je partner hoe jullie je kindje het beste kunnen verzorgen
  • houdt in de gaten of er specifieke problemen of risico’s zijn en neemt indien nodig contact op met je verloskundige of andere instanties

De kraamverzorgende is er in de eerste plaats voor jou en je baby. Je baby wordt regelmatig door haar gecontroleerd (o.a. temperatuur, drinkgedrag, gewicht) en verzorgd. Daarnaast helpt de kraamverzorgende jou met je lichamelijke verzorging, controleert je dagelijks (o.a. baarmoederstand, temperatuur, evt. hechtingen) en staat je bij met raad en daad. Verder houdt ze in de gaten hoe je je voelt en zorgt ze ervoor dat je voldoende rust krijgt. Zo kun je optimaal herstellen en volop genieten van je kraamtijd en je kindje. Alle controles houdt de kraamverzorgende bij in het kraamboek. Dit is fijn zodat jullie zelf alles nog eens terug kunnen lezen. De informatie in dit boek is ook bedoeld voor de verloskundige, die langskomt in de kraamtijd.

Zelf je baby voeden en in bad doen, is in het begin misschien even wennen. De kraamverzorgende helpt jou en je partner hierbij. Ze heeft een belangrijke rol bij het begeleiden van borst- en flesvoeding. Ook geeft ze tips over hoe jullie eventuele broertjes en/of zusjes bij de nieuwe baby kunnen betrekken. In de loop van de kraamtijd helpt ze jou en je partner een geschikte dagindeling te vinden, zodat je goed voorbereid bent op de tijd na de kraamperiode.

Als je zwanger bent van je eerste kindje komt iemand van het kraamzorgbureau tussen de 24 en de 32 weken zwangerschap bij je thuis voor een persoonlijke intake. Zij geeft je informatie en stelt vragen over jouw situatie en de gewoontes bij jullie thuis. Ook kun je persoonlijke wensen aangeven. Als je eerder bevallen bent, dan is de intake vaak telefonisch, tenzij je graag een thuisvisite wilt dan kun je dit aangeven. Je ontmoet de kraamverzorgende altijd pas bij je thuisbevalling of als je uit het ziekenhuis komt. Je weet dus vooraf niet wie bij jou komt ‘kramen’.

Je kunt je na de termijnecho al aanmelden bij de kraamzorg. Doe dat zo vroeg mogelijk, maar uiterlijk in de 18e week. Zo is de kans het grootst dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt.

 De kraamverzorgster controleert moeder en kind medisch, maar heeft ook oog voor de sociale en emotionele aspecten. Een kindje krijgen, of het nu het eerste is, of als er al meerdere kinderen zijn, is een grote verandering in het leven van nieuwe ouders en in al draaiende gezinnen. De kraamverzorgster zorgt ook voor een goede overdracht aan het Centrum voor Jeugd en Gezin ( het consultatiebureau). De kraamperiode gaat in vanaf de geboortedag en loopt tot en met de 8e levensdag. Alleen met een herindicatie van een verloskundige kan er op de 9e en 10e dag ook nog zorg verleend worden.

Inschrijven in een ziekenhuis

Je mag zelf kiezen waar je wil bevallen. Thuis of in een ziekenhuis. In den Haag kun je kiezen tussen 2 ziekenhuizen: het Hagajulianageboortecentrum (HJGC) of het HMC locatie Westeinde. Tijdens de bevalling worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster of een verpleegkundige. Als je in het HJGC wil bevallen, moet je je tijdens de zwangerschap alvast inschrijven bij het Geboortehotel Haga. Na de bevalling kunnen jullie een aantal dagen in het geboortehotel verblijven of direct naar huis.

Kraampakket

Je kunt bij je zorgverzekering een kraampakket aanvragen( meestal alleen als je aanvullend verzekerd bent). Neem daarvoor contact op met je zorgverzekeraar. Het kraampakket is noodzakelijk in geval van een thuisbevalling omdat het allerlei praktische artikelen bevat die je rond de bevalling nodig hebt. Ook als je voor een ziekenhuisbevalling kiest, is het toch handig om dit pakket in huis te hebben. Je kunt een kraampakket ook zelf aanschaffen bij de thuiszorgwinkel of een drogist.

Zwangerschapsverlof

Elke vrouw heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Dit verlof gaat 4 of 6 weken voor de uitgerekende datum in, en loop tot en met 10 of 12 weken na de bevalling. Als je eerder bevalt krijg je altijd 16 weken. Als je later dan de uitgerekende datum bevalt (over tijd), dan krijg je die extra dagen erbij. Het is van belang om je verlof met je werkgever te regelen. Je kunt bij ons om een zwangerschapsverklaring vragen.