Vervolgcontroles en onderzoeken
Tijdens je zwangerschap kom je meerdere keren op het spreekuur voor controle. We meten dan je bloeddruk, we wegen je, we bepalen de groei van de baarmoeder (en zo dus de groei van de baby) en we luisteren naar het hartje. Vanaf ongeveer 28 weken kunnen we de ligging van het kindje bepalen. Dit is voor jou heel leuk om te weten, maar pas vanaf 36 weken wordt de ligging pas echt van belang en willen we dat een baby met het hoofdje naar beneden ligt. Hoe verder je bent in de zwangerschap hoe vaker je op het spreekuur komt.
De laatste maand van de zwangerschap voelen we of het hoofdje in het bekken is ingedaald.
Bij alle controles heb je natuurlijk de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Ook zullen wij een aantal belangrijke zaken met je bespreken. Zoals het regelen van kraamzorg, waar je wil bevallen, voorbereiding op de bevalling, welke voeding je wilt gaan geven en wanneer je ons moet bellen.
Je kunt er tijdens de zwangerschap voor kiezen om een aantal onderzoeken te laten doen om te kijken of het kindje in je buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening. Er zijn twee soorten screening: de NIPT (niet-invasieve prenatale test ), dit is een bloedonderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom. En twee onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho. U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen. Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl de website over pre- en neonatale (na de geboorte )screeningen.
Je vindt bij de informatiefolders hier meer informatie over. Wij vinden het belangrijk te benadrukken dat deze onderzoeken ten eerste niet verplicht zijn, en ten tweede medische echo’s/onderzoeken zijn. Hoe spannend en leuk het ook is om het kindje te kunnen en mogen bekijken, er kan iets op de echo gezien worden waar verder onderzoek voor nodig is. Het echocentrum Het Haagse Hof verzoekt dan ook alleen met je partner te komen. Zij bieden tegenwoordig ook “eigen-wens-echo’s” aan, bijvoorbeeld voor de geslachtsbepaling. Hierbij mag je meer mensen meenemen en wordt het kindje mooi in beeld gebracht. Je krijgt dan ook foto’s mee op papier of een USB-stick.
Realiseer je ook dat echo’s geen garantie geven: kleine of zeldzame afwijkingen worden soms niet gezien.