• Verloskundige Den Haag

Zwangerschap

Eerste Controle

De eerste controle doen wij zo snel mogelijk na je inschrijving bij ons. Deze afspraak duurt ongeveer 45 minuten. Wij zullen veel vragen stellen over met name jouw gezondheid, maar ook die van je partner en familieleden. We vragen naar eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen en we willen  graag een indruk krijgen van je leefomstandigheden. Om jezelf alvast voor te bereiden op deze vragen kun je gebruik maken van de zwangerwijzer. Als je deze doorloopt, krijg je direct op jouw gezondheid en situatie gerichte informatie en adviezen. Als je medicijnen gebruikt(e), of onder behandeling van een arts of specialist bent/was, neem dan zo veel mogelijk informatie voor ons mee.

Aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie bepalen we hoever je ongeveer zwanger bent. Tegenwoordig krijg je standaard een termijnecho. Deze wordt gedaan bij ongeveer 10 weken zwangerschap en bepaalt wanneer je  bent uitgerekend. Je moet dus even geduld hebben voor de eerste “bewijzen” van je zwangerschap. Doen we echter de echo te vroeg, kan het vruchtje nog niet goed in beeld gebracht worden en kan de termijn ook niet goed bepaald worden.
Die “uitgerekende datum”, is het moment dat je 40 weken zwanger bent. Je kunt echter vroeger (vanaf 37 weken), maar ook later (tot 42 weken) bevallen! Die termijnecho doen wij niet zelf. Je krijgt van ons een verwijzing mee voor de Verloskundige Echo Praktijk.

Vervolgens meten we je bloeddruk en je gewicht. Ook doen we een uitwendig onderzoek om de grootte van de baarmoeder na te gaan en zo mogelijk naar de hartslag van het kindje te luisteren. Meestal is de eerste controle nog te vroeg om het hartje van je kindje te kunnen horen. Dit kan uitwendig pas na 12 weken. Je komt dan  na een aantal weken terug om te het hartje te luisteren.

Ook krijg je van ons een formulier mee om bloed te laten afnemen. Hiervoor mag je naar elk willekeurig ziekenhuis of een prikpost bij bijvoorbeeld je huisarts.

Die eerste controle zullen wij je ook informeren over de mogelijkheid van zogenaamde “prenatale screening”. Dit zijn vrijwillige onderzoeken die meer zouden kunnen vertellen over de gezondheid van het kindje. Het is een onderwerp waarbij je veel informatie krijgt, zodoende is het handig om je alvast in te lezen: Combinatie test– informatie over screening op Down syndroom.

Vervolgcontroles

Tijdens alle controles in je zwangerschap meten we je bloeddruk, wegen we je, bepalen we de groei van de baarmoeder (en zo dus de groei van de baby) en luisteren we naar het hartje. Vanaf ongeveer 28 weken kunnen we de ligging van het kindje bepalen. Dit is voor jou heel leuk om te weten, maar pas vanaf 34 weken wordt de ligging pas echt van belang en willen we dat een baby met het hoofdje naar beneden ligt.
De laatste maand van de zwangerschap voelen we of het hoofdje in het bekken is ingedaald.

Bij alle controles heb je natuurlijk de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Ook zullen wij een aantal belangrijke zaken met je bespreken. Zoals het regelen van kraamzorg, inschrijven ziekenhuis, voorbereiding op de bevalling, welke voeding je wil gaan geven en wanneer je ons moet bellen.

Er zullen standaard nog drie bloedafnames volgen: 1 x voor een suikertest en 2x voor ijzergehalte-bepalingen. Is er uit het eerste bloedonderzoek gebleken dat je een zogenaamde “rhesus negatieve” bloedgroep hebt, wordt hiervoor ook nog 1 keer extra bloed afgenomen. Bij het tabblad “informatiefolders” kan je hier meer over lezen.

Er volgen ook nog twee echo’s: bij 20 weken de zogenaamde “screeningsecho”. Dit is een zeer uitgebreide echo waarbij de ontwikkeling van de belangrijke organen en structuren (denk aan ruggewervels, schedel, organen) beoordeeld wordt. Je vindt bij de informatiefolders hier meer informatie over. Je krijgt hier ook een folder over bij de eerste afspraak. Bij 30 weken wordt de groei nogmaals gecontroleerd. Wij vinden het belangrijk te benadrukken dat deze twee echo’s ten eerste niet verplicht zijn, en ten tweede medische echo’s zijn. Hoe spannend en leuk het ook is om het kindje te kunnen en mogen bekijken, er kan iets op de echo gezien worden waar verder onderzoek voor nodig is. De echopraktijk verzoekt dan ook alleen met je partner te komen. Zij bieden tegenwoordig daarom ook “eigen-wens-echo’s” aan. Hierbij mag je meer mensen meenemen en wordt het kindje mooi in beeld gebracht. Realiseer je ook dat echo’s geen garantie geven: kleine of zeldzame afwijkingen worden soms niet gezien. Ook kan de groei kan in de laatste drie maanden niet exact nauwkeurig gemeten worden.

Zwangerschapskalender

Als je het leuk vindt, kun je je zwangerschap van week 1 tot week 40 volgen via deze zwangerschapskalender van de site onze beroepsorganisatie.